2002-2003 Gul op de Kust

We nemen een willekeurige dag uit het visseizoen 2002-2003. Ik wil me eerst even voorstellen. Ik ben een Kent 27 (met Vetus 33pk motor), mijn woonplaats is Terneuzen, varend op de Westerschelde. Mijn baasje en ik delen dezelfde hobby: Zeevissen. Hij heeft mij daartoe uitgerust met een 24 mijls radar, kaartplotter, visfinder/dieptemeter en marifoon. Hierdoor onderscheid ik mij van de meeste soortgenoten.

We gaan terug in de tijd naar 10 november 2002. Vandaag gaat ons visteam "De Niek" in de strijd tegen visteam "De Levant". Dit is een motorboot van het merk Mitchell 31 MKII (ook een Engelse werkboot met 225 PK Perkins motor). Visteam "De Niek" bestaat uit: Peter van Geel en Angelo van Poorten. Visteam "De Levant" bestaat uit de gebroeders Georges en Achiel Mangnus en als versterking gast Thonny Openeer. Vandaag hebben we een afgaand tij (eb) en volgens de berichten is er gisteren goed gevangen op de spijkerplaat. Dus zetten wij vandaag koers richting de spijkerplaat ondanks een hobbelige zee (windkracht 5 a 6). Onderweg worden we ingehaald door "De Levant". Op de visplek aangekomen zien we hen al voor anker liggen. Precies op de plek waar we vorige week gelegen hebben en goed gevangen hebben (over stelen van een visplek gesproken). We laten ons niet kennen, want de zee is immers groot genoeg, en gaan een eindje verderop voor anker op l Om diepte. Het duurt niet lang of de "Piraten" beginnen te roepen over de marifoon: "Niek.Niek.Niek" en aan de andere kant begint onze zuiderbuur (Urbain met motorboot "De Mara") te roepen, die al een tijdje lag te vissen. Even later riep "De Levant" op met de mededeling dat bij hen beiden de vangst slecht was- Hun slechte nieuw klinkt ons als muziek in de oren. "De Mara" geeft na een paar uurtjes "de pijp aan Maarten". En "De Levant" lijkt wel een rondvaart boot varend van stek naar stek. Bij Peter wil het vandaag niet zo goed lukken, want Angelo heeft vandaag de overhand. Zou het gewoon beginners geluk zijn of ligt het gewoon aan de goede onderlijnen (gemaakt door Peter). Ondanks alle tegenslagen weten we op deze winderige dag toch nog 17 gullen (kabeljauw), 16 wijtingen en 4 steenbolken te vangen. Rond het middag uur zou het vloed worden en dus de boot moeten draaien, door de wind wil de boot niet draaien. Dus na een tijdje afzien, doordat de boot niet op stroom wilde komen. Besloten we terug richting haven te varen. Ondertussen begon het ook nog stevig te regenen, zodat we in de nattigheid de boot weer op orde moesten krijgen.

 

 

 

Angelo van Poorten.

 

De Niek

In de haven kwam de bemanning van "De Levant" poolshoogte nemen en we konden aan hun gezichten zien dat ze niet erg tevreden waren. Na vertelt te hebben, dat als het weer het zou toelaten we het morgen weer zouden proberen, waren ze het er samen over eens dat ze het voor gezien zouden houden. Tja, kabeljauw vissen in de winter is iets anders dan varen in de zomer.

Zo zie je maar met een Kent kun je meer dan alleen maar varen !!!!!!

2002 2003 Gul Op De Kust
PDF – 254,2 KB 68 downloads